Energielabels

Energielabel

Wist u  dat?

Een energielabel per 1-1-2015 verplicht is bij de verhuur en verkoop van:

 • woningen en appartementen;
 • woonwagens bedoeld voor permanent gebruik;
 • recreatiewoningen;
 • gebouwen met onzelfstandige woonruimten (wordt als 1 gebouw doorgerekend)
 • Bij verhuur is een energielabel alleen nodig bij een nieuw huurcontract.

  Voor de volgende gebouwen is geen energielabel nodig:

 • monumenten (volgens de Monumentenwet 1988 of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening);
 • woonboten;
 • gebouwen voor religieuze activiteiten (zoals kerken);
 • alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2;
 • gebouwen met een industriefunctie (zoals fabriekshallen);
 • gebouwen met een overige gebruiksfunctie (zoals schuren en garages);
 • tijdelijke bouwwerken (zoals bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen).
 • Vanaf 1 januari 2015 krijgen alle huiseigenaren die nog geen energielabel bezitten een voorlopig Energielabel thuis gestuurd. Gebaseerd op bouwjaar en type woning, geeft dit label aan hoe energiezuinig uw woning is.
  Op de site http://www.energielabelatlas.nl/# kunt u controleren welk voorlopig label is toegekend aan uw woning. Als u voornemens bent een woning te kopen kunt u op deze site zien dmv het ingeven van het volledige adres of er een voorlopig of definitief label is en welk label is toegekend.

  Heeft een energielabel invloed op de waarde van uw woning?
  Doordat nieuwe huurders/kopers meer op dit soort aspecten zullen letten, zal dit grote gevolgen kunnen hebben voor de woningmarkt. Goedkope woningen met een hoog energiegebruik zullen minder snel nieuwe huurders/kopers vinden. Voor de eigenaren van woningen betekent dit dat woningen goedkoper verhuurd / verkocht moeten worden of de eigenaren van deze woningen moeten eerst energiebesparende maatregelen uit laten voeren. Uiteindelijk zal deze maatregel van invloed zijn op de prijzen van woningen.

  Voordelen energielabel bij verkoop
  Bij de verkoop van een huis heeft een energielabel een aantal voordelen:

 • Het energielabel kan gunstig zijn voor de uiteindelijke verkoopprijs.
 • Een groen energielabel (A, B of C) kan de verkoop van de woning versnellen
 •  
  Energiebesparende maatregelen
  Wil je energiebesparende maatregelen meefinancieren met je hypotheek, dan krijg je komend jaar wat meer ruimte. De extra ruimte stijgt met 1.000 euro naar 9.000 euro. Je moet wel een bruto jaarinkomen hebben van minimaal 32.000 euro. Ook mag je totale hypotheek niet uitkomen  boven de 106 procent van de marktwaarde van het huis.

  Energieneutrale huizen
  Het hypotheekbedrag dat eigenaren van een ‘nul op de meter’ woning (een energieneutraal huis) extra kunnen lenen wordt verhoogd van 13.500 euro naar 25.000 euro. De bouwer moet wel minimaal tien jaar de energieprestatie van de woning garanderen. Ook moet ook hierbij het bruto jaarinkomen minimaal 32.000 euro zijn.

  Lage btw
  Het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor arbeidskosten voor renovatie en herstel van woningen met een half jaar wordt verlengd tot 1 juli 2015. Pas daarna gaat het tarief weer omhoog naar 21 procent. Voorwaarde is wel dat je huis ouder moet zijn dan twee jaar. Voor de materialen ben je wel het verhoogde tarief verschuldigd.

  Subsidie
  resizeimage[4]
  Maak uw huis energiezuinig en profiteer van de voordelen. De energiesubsidiewijzer wijst u de weg.

  http://www.energiesubsidiewijzer.nl/
  U vindt hier het complete en actuele overzicht subsidies, leningen en andere regelingen voor woningeigenaren. Door het ingeven van uw complete adres ziet u precies welke mogelijkheden er in uw situatie zijn om subsidie te ontvangen van bijv. rijksoverheid, provincie en gemeente.

   
  Woningdossier
  resizeimage[2]
  Overweegt u energiebesparende maatregelen te nemen, maar wilt u eerst meer inzicht in de besparingen die de maatregelen opleveren? Open dan uw persoonlijke woningdossier op http://www.meermetminder.nl/53/energie-besparen-met-mmm/uw-woningdossier.html.

  Na het invullen van uw volledige adres ziet u het (voorlopige) energielabel dat is toegekend aan uw woning. Vervolgens kunt u berekeningen uitvoeren met maatregelpakketten die u zelf kunt samenstellen. Zo ziet u in één oogopslag wat de startsituatie is en wat het te verwachten eindresultaat is van de gekozen maatregelen. Bekijk hier de informatievideo https://www.youtube.com/watch?v=KJKbgwnUncA.

  Boete bij ontbreken definitief energielabel
  Vanaf 1 januari 2015 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport op de aanwezigheid van het definitieve energielabel bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen. U riskeert een boete die kan oplopen tot 400 euro wanneer u in zo’n geval geen definitief energielabel kunt overhandigen.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>