Stap voor Stap

Uitleg energielabel

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een gebouw is. Bent u eigenaar van een pand? Dan moet u bij verkoop of verhuur het energielabel aan de koper of huurder geven.

Hoe energiezuinig is een gebouw?

Het energielabel laat met labelklassen (A++ tot en met G) zien hoe energiezuinig een gebouw is. Ook geeft het energielabel inzicht in maatregelen die energie besparen. Woningen met een A(++)-label zijn het energiezuinigst. Woningen die het minst zuinig zijn, krijgen een G-label. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Een gecertificeerd adviseur geeft het af.

images[9]
In januari 2015 ontvangt u het voorlopig energielabel.

Wanneer ontvangt u het voorlopige energielabel?
In onderstaand schema kunt u zien wanneer u het voorlopige energielabel krijgt thuisgestuurd:
Ontvangstschema voorlopig energielabel per provincie
Zuid-Holland
9 of 16 januari 2015
Noord-Holland en Zeeland
23 januari 2015
Noord-Brabant en Limburg
30 januari 2015
Utrecht en Gelderland
6 februari 2015
Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland
13 februari 2015

Een voorlopig energielabel geldt niet als u uw huis gaat verhuren of verkopen. Dit komt omdat het bij het voorlopig energielabel om een schatting gaat. Bij de verkoop of verhuur van uw huis heeft u een definitief energielabel nodig.

Een definitief energielabel kunt u als huiseigenaar eenvoudig aanvragen en laten registreren. Dit doet u via een webapplicatie van de Rijksoverheid, www.energielabelvoorwoningen.nl. Het proces lijkt op de aangifte van de inkomstenbelasting. Daarbij zijn de belangrijkste gegevens al voor u ingevuld.

Het werkt als volgt:

 • Inloggen met DigiD op www.energielabelvoorwoningen.nl .
 • Woninggegevens controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
 • Bewijs toevoegen aan het online woningdossier (bijv. foto’s, facturen).
 • Erkende deskundige selecteren.
 • Gegevens versturen.
 • Erkende deskundige controleert uw gegevens

  Een erkende deskundige controleert op afstand of de ingevulde gegevens juist zijn. Hij kan eventueel met u overleggen over de gegevens. De overheid geeft het definitief energielabel af nadat de deskundige de woninggegevens en het bewijs heeft goedgekeurd. Dit is het energielabel dat u als huiseigenaar moet overhandigen bij verkoop, nieuwe verhuur of oplevering van de woning. Voor het werk van de deskundige betaalt u administratiekosten.

  Op de website http://energielabel-checker.rvo.nl/ kunt u de geregistreerde energielabels raadplegen.

  Indien de woning geen geregistreerd energielabel heeft, kunt u ook nagaan wat het voorlopige energielabel van de woning is.

  Definitief energielabel regelen per post


  Kunt u niet via de webapplicatie het definitief energielabel regelen? Dan kunt u gebruikmaken van een papieren formulier. Dit formulier is onder andere bedoeld voor mensen die geen DigiD hebben, maar ook voor woningeigenaren van wie het BSN- of KvK-nummer niet bekend is. De kosten voor het regelen van het definitieve label zijn hetzelfde.
  U betaalt de kosten die een erkend deskundige in rekening brengt. De doorlooptijd is echter een stuk langer: minimaal 3 weken. Dit is gerekend vanaf het moment dat u het ingevulde formulier opstuurt, totdat u de papieren versie van het label in huis heeft. Het formulier kunt u aanvragen via de helpdesk: 0800 0808. Dit is vanaf 1 januari mogelijk. U ontvangt dan ook van de helpdesk een uniek registratienummer. Dit moet u invullen op het formulier en op elke gevraagde bewijslast, zoals documenten, en foto’s.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>